Zvicra planifikon të përdorë rrugët dhe hekurudhat për të prodhuar energji elektrike

Qeveria zvicerane miratoi një raport që përcakton se si autostradat dhe linjat hekurudhore zvicerane mund të përdoren për të prodhuar më shumë se 100 GWh energji elektrike në vit.

Llogaritjet në raport tregojnë se panelet diellore të vendosura në barriera për reduktimin e zhurmës që kalojnë përgjatë skajeve të autostradave dhe linjave hekurudhore në Zvicër, si dhe në ndërtesat dhe platformat e autostradave dhe hekurudhave mund të prodhojnë 101 GWh energji elektrike në vit.

101 GWh energji elektrike do të mjaftonin për të furnizuar 22,000 familje në Zvicër, sipas raportit. 101 GWh është rreth 0.2% e konsumit aktual vjetor të energjisë elektrike të Zvicrës prej 55,700 GWh. 22,000 është rreth 0.6% e familjeve të vendit, përcjell albinfo.ch.

Në shtator 2021, presidenti Guy Parmelin paralajmëroi për mungesat e mundshme të energjisë elektrike në Zvicër, kështu që qeveria është nën presion për të gjetur mënyra për të rritur prodhimin e energjisë elektrike, përcjell tutje albinfo.ch.

Lexo edhe:  Drejtori i OBSH-së: Mund të shfaqet një virus i ri, të përgatitemi

Raporti, i porositur nga Departamenti Federal i Rrugëve (FEDRO), llogariti se autostradat zvicerane mund të prodhonin 55 GWh dhe rrjeti i saj hekurudhor 46 GWh në vit. Potenciali gjenerues i të gjitha vendeve është 438 GWh, megjithatë, instalimi i paneleve diellore në shumë barriera zanore nuk është ekonomikisht i qëndrueshëm nëse merren parasysh faktorë të tillë si ekspozimi në diell, afërsia me konsumatorët dhe transmetimi.

Megjithatë, autorët e raportit theksojnë se teknologjia vazhdon të përmirësohet për sa i përket kostos dhe performancës dhe faqet që aktualisht janë të paqëndrueshme mund të mos mbeten të tilla.

Reklama