“Verëtaria është filozofi e vreshtarit” – tri metodat e prodhimit të verës sipas ekspertit Rexhep Kryeziu

Eksperti i Verëtarisë dhe Vreshtarisë, Rexhep Kryeziu, në profilin e tij në Facebook ka shkruar për metodat e prodhimit të verës.

Ai ka sqaruar se ka tri mënyra të ndryshme të prodhimit, që sipas tij janë Vreshtaria Tradicionale, Prodhimet e Integruara si dhe Prodhimet Ekologjike.

Shkrimi i plotë i Kryeziut:

VRESHTARIA DHE VERETARIA ESHTE FILLOZOFI E VRESHTARIT

Para ngritjes se vreshtes vreshtari ka nje projekt. Aj qysh ne fillim percaktohet per menyren e prodhimit ku ne te ardhme çdo vere e prodhuar do ta mbaje vulen apo mbishkrimin e tij.Egzistojne tri drejtime te ndryshme te menyres se prodhimit: Vreshtaria Tradicionale, Prodhimet e integruara (PI) ne menyre te organizuar ne nivel shteteror apo rajonal te njohura si Prodhime Ekologjike dhe prodhimet Biologjike.

– Tradicionalja eshte ajo qe njeriu me shume se 3000 vite kultivon Hardhine dhe prodhon rrush dhe Produkte tjera nga fruti i rrushit per nevojat e tij familjare.

– Prodhimet e Integruara Ekologjike – Kjo menyre me peshe dhe rendesi kryesore vjen sebashku me zbatimin e metodave dhe te drejtave te nje mjedisi ne mbjelljen apo ngritjen e vreshtave dhe vinifikimin (prodhimin e veres) natyrisht ne mbrojtjen e rentabilitetit te garantuar. Ky koncept solemn nga mendimi i thelle: “Materjet ndihmese te perdoren sa me pak qe eshte e mundur dhe vetem aq shume sa eshte e domosdoshme”.

– Menyra Dinamikisht Biologjike, eshte ide e Rudolf Steiner qe nga viti 1924. me idene permbyllese ne qarkullimet e fruteve bimore te perfituara ne menyren biologjike eshte nje fillozofi sipas se ciles vreshtari vepron me nje vetedije te larte per nje mbajtje pergjegjesije kundrejt jetes si baze themelore natyrale dhe ku kerkohet nje rrezikshmeri e tij ndaj rreziqeve qe kanosen…..!

Per me teper rreth ketyre temave lexo ne librin “Nga hardhia deri ne gote” nga Autor Rexhep A. Kryeziu…!

Reklama