Studimi zbulon gjërat e çuditshme që na ndodhin në gjumë

Natën ne dëshirojmë të flemë në paqe dhe të rivendosim energji. Megjithatë, është e vështirë për të gjetur një person i cili kurrë nuk ka hasur disa ndjesi të çuditshme dhe të pakëndshme që shoqërojnë gjumin.

Paraliza e gjumit

Si ndihet: Personi zgjohet gjatë natës dhe nuk mund të lëvizë. Shtuar në këtë janë halucinacione të frikshme dhe një ndjenjë se është dikush tjetër në dhomë. Në antikitet, ky shtet gjumi ishte i lidhur me ligësitë e shpirtrave të këqij.

Pse ndodh: Normalisht, kur bie në gjumë, ne jemi të paralizuar kështu që ne nuk ecim në gjumë. Me paralizën e gjumit, muskujt tanë “fiken” kur truri është i zgjuar.

Përafërsisht 7% e popullsisë kanë përjetuar paralizën e gjumit të paktën një herë . Ata thonë se kjo ka më shumë gjasa kur fle në shpinë.

Halucinacione hipnagogjike

Si ndihet: Kur një person është në prag të gjumit, por ende zgjuar, ai sheh fotografi të çuditshme para syve të tij. Shpesh këto janë fytyra të frikshme dhe krijesa fantastike.

Pse ndodh: Kjo është një nga disa lloje të halucinimit që mund të kenë njerëzit mendërisht të shëndetshëm. Fëmijët kanë më shpesh këtë rast, gjë që mund të jetë arsyeja pse ata nuk duan të shkojnë në gjumë. Halucinacione të tilla mund të jenë për shkak të stresit ose thjesht nga një imagjinatë të mirë. Ata gjithashtu mund të shfaqen nëse shkoni në shtrat të dehur.

Një ëndërr brenda një ëndrre

Si ndihet: Personi sheh një ëndërr, pastaj zgjohet, por gjëra të çuditshme vazhdojnë t’i ndodhin atij. Rezulton se ai thjesht ëndërronte se ai u zgjua. Kjo është hulumtuar në filmin Inception. Pas suksesit të filmit, shumë njerëz kanë raportuar se kanë përjetuar këtë fenomen.

Pse ndodh: Esotericistët besojnë se nëse keni një ëndërr të tillë, kjo tregon predispozitë tuaj ndaj praktikave shpirtërore. Shkenca zyrtare nuk mund të shpjegojë pse ndodh kjo.

Ecja në gjum

Si ndihet: Ky lloj është e kundërta e paralizës së gjumit – vetëdija është në gjumë, por paraliza e muskujve nuk ndodh. Në gjumë, njerëzit mund të ecin, pastrojnë ose largohen nga shtëpia, e cila shpesh është shumë e rrezikshme. Në mëngjes, ata nuk kujtojnë asgjë.

Pse ndodh: Somnambulizmi ndodh në rreth 4.6-10.3% të popullsisë,  fëmijët janë  të prekur më shpesh. Shkaku është ende i panjohur, siç janë edhe metodat e trajtimit.

Sindromi i kokës shpërthyese

Si ndihet: Personi zgjohet nga një ndjesi shpërthimi me zë të lartë ose një duartrokitjeje. Nganjëherë tingulli duket shurdhues. Mund të shoqërohet me një lëvizje në rritje ose një blic. Fenomeni nuk është i rrezikshëm, por i frikëson njerëzit. Disa mendojnë se kanë pasur një goditje në tru.

Pse ndodh kjo: Kjo ndodh kur, për ndonjë arsye, ekziston një rritje e aktivitetit nervor në fushat e trurit përgjegjës për përpunimin e zërit . Ndonjëherë sindromi shoqërohet me pagjumësi.

Apnea e gjumit

Si ndihet: Apnea e gjumit është një ndalesë e papritur e frymëmarrjes në një ëndërr. Personi zgjohet si rezultat. Cilësia e gjumit zvogëlohet, truri përkeqëson urinë nga oksigjeni dhe bëhet e vështirë të gjesh gjumë të mjaftueshëm. Presioni arterial gjithashtu luhatet gjatë një sulmi, i cili mund të shkaktojë probleme në zemër.

Pse ndodh: Gjatë gjumit, muskujt e faringut pushojnë, gjë që nganjëherë çon në bllokimin e rrugëve të frymëmarrjes. Trashja, pirja e duhanit dhe mosha e vjetër rrisin rrezikun. Fakti zbavitës në një botë ankthi: mund ta zbutni duke luajtur didgeridoo, një instrument australian me erë .

Ëndrrat e përsëritura

Si ndihet: Ndoshta të gjithë kanë pasur ëndrra të çuditshme të përsëritura, të cilat vazhdimisht riprodhojnë të njëjtën komplot.

Pse ndodh: Psikologët besojnë se truri ynë përdor ëndrra të tilla për t’i kushtuar vëmendje diçkaje që nuk e kemi vërejtur në jetën tonë të përditshme. Këto tregime do të kthehen derisa situata të zgjidhet .

Rënia në shtrat

Si ndihet: Ndonjëherë ndihemi sikur ne jemi hedhur në shtrat nga lart. Ne fluturojmë dhe zgjoheshim. Ndonjëherë para kësaj, ne ëndërrojmë që po fluturojmë ose pengohemi dhe rrënohemi një ndjenjë mjaft e pakëndshme.

Pse ndodh: Ky fenomen i gjumit është I ngjashëm sikur se me vdekjen sepse  rrahjet e zemrës dhe frymëmarrja ngadalësohen,dhe ka  zvogëlim i tonit të muskujve. Truri “bëhet i frikësuar”, e percepton këtë si një vdekje të vërtetë dhe kontrollon nëse personi është i gjallë, duke dërguar impulse tek muskujt.

Përvoja jashtë trupit

Si ndihet: Ky është një fenomen neuropsikologjik gjatë së cilës një person, gjysmë-gjumi dhe gjysmë-zgjuar, e sheh veten nga një vend jashtë trupit të tij. Për mistikët dhe okultistët, kjo konfirmon ekzistencën e shpirtit.

Pse ndodh: Fenomeni është shumë vështirë për t’u studiuar. Ndërsa shkencëtarët e dinë se ekziston iluzioni për të dalë nga trupi, nuk është e qartë se si funksionon dhe pse lind. Është gjithashtu e paqartë se si të merren me këtë. Megjithatë, disa e dinë se si të hyjnë qëllimisht në këtë shtet. Ata e bëjnë këtë për të zgjeruar kufijtë e aftësive të tyre njohëse.

Reklama