Pandemia s’ia lë shenjë ekonomisë së Zvicrës: Ndërmarrjet kërkojnë 212 mijë punëtorë

Ndonëse pandemisë nuk po i shihet fundi, ekonomia zvicerane është duke lulëzuar si kurrë më parë. Kjo vërehet edhe në tregun e punës. Sipas të dhënave publike të firmës X28, deri në tremujorin e tretë – më 15 gusht – ndërmarrjet zvicerane kanë kërkuar 212’726 punëtore dhe punëtorë. X28 disponon me makinën më të mirë të kërkimit të vendeve të hapura të punës në Zvicër.

Shumica e vendeve të zbrazëta të punës janë në sektorin e shëndetësisë, shkruan gazeta “Tages Anzeiger”. Pasojnë: tregtia, gastronomia, hoteleria, ndërtimtaria dhe informatika. Ndërmarrjet e këtyre fushave janë duke kërkuar me ngulm punëtore dhe punëtorë – dhe nuk po arrijnë të gjejnë.

Më të kërkuarit janë infermierët dhe infermieret, elektromontuesit dhe ekspertët e softuerit. Kërkohen po ashtu zdrukthëtarë, drejtues projektesh, administratorë. Në mesin e 25 top-profesioneve ku kërkohen punëtorë janë shumë zanatçinj: instalues, teknikë, drejtues projektesh ndërtimore, poli-mekanikë, molerë, montues të sistemeve të ngrohjes.

Reklama