Një grip i ri me potencial të pandemisë shfaqet në Kinë

Një lloj i ri i gripit që e ka potencialin e pandemisë është identifikuar nga shkencëtarët në Kinë.

Ky grip është shfaqur së fundmi dhe bartet nga derrat, por mund të infektojë njerëzit, thonë ata.

Studiuesit janë  të shqetësuar se ky grip mund të pësojë ndryshime ashtu që mund të përhapet lehtësisht nga njeriu te njeriu dhe të shkaktojë një shpërthim global.

Ata thonë se ndonëse nuk është një problem i  menjëhershëm i ka “të gjitha shenjat” e të qenit shumë i përshtatshëm për të infektuar njerëzit, prandaj ka nevojë për monitorim të afërt, transmeton Klan Kosova.

Meqë është diçka e re, njerëzit mund të kenë pak ose aspak imunitet ndaj virusit.

Shkencëtarët kanë thënë se masat për të kontrolluar virusin te derrat dhe monitorimi i afërt i punonjësve të industrisë së derrave duhet të zbatohen menjëherë.

Kërcënimi pandemik

Zhvillimi i këtij gripi është ndër kërcënimet kryesore që ekspertët po e përcjellin nga afër, derisa bota po përpiqet t’i japë fund pandemisë aktuale të koronavirusit.

Gripi i fundit pandemik me të cilin u përball bota ishte gripi i derrave i vitit 2009 që filloi në Meksikë, por ishte më pak vdekjeprurëse sesa kishte frikë se do të ishte, kryesisht për shkak se shumë njerëz të moshuar kishin një imunitet ndaj tij, ndoshta për shkak të ngjashmërisë së tij me gripet e tjera që kishin qarkulluar vite më parë.

Virusi A/H1N1pdm09 tani mbulohet nga vaksina vjetore kundër gripit për t’u siguruar që njerëzit janë të mbrojtur.

Gripi i ri që është identifikuar në Kinë është i ngjashëm me gripin e derrave në vitin 2009, por me disa ndryshime të reja.

Deri më tani, ky grip nuk paraqet një kërcënim të madh, por ata që janë duke e studiuar atë thonë se është në mesin e atyre që duhet të vëzhgohen nga afër vazhdimisht.

Virusi, të cilin studiuesit e quajnë G4 EA H1N1, mund të rritet dhe të shumëfishohet në qelizat që rreshtohen në rrugët e frymëmarrjes së njerëzve.

Ata gjetën prova të infeksionit të fundit duke filluar nga njerëzit që punuan në therrtore dhe industrinë e derrave në Kinë.

Vaksinat aktuale të gripit nuk duket se mbrojnë kundër tij, megjithëse ato mund të përshtaten për ta bërë këtë nëse është e nevojshme.

Reklama