Në Zvicër kërkohen vullnetarë për të trembur ujqërit natën

Organizata për Mbrojtjen e Kullotave Alpine (OPPAL) po rekruton vullnetarë për të siguruar mbikëqyrjen natën të tufave në kullota.

Prania e përhershme njerëzore dekurajon ujqërit që të sulmojnë tufat, sipas Isabelle Germanier, e cila është përgjegjëse për sektorin e OPPAL në Zvicrën që flet frëngjisht

“Ujku nuk sulmon njerëzit. Vetëm prania jonë është e mjaftueshme për ta trembur atë larg”, vuri në dukje Germanier, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Vullnetarët, nuk do të hidhen te ujqërit – Germanier tha se ata do të trajnohen për punën në dorë dhe gjithashtu do t’u jepen mjete për të bërë zhurmë që i frikëson ujqërit larg.

Që nga fillimi i shoqatës më 16 Shkurt, Oppal tashmë ka marrë 65 aplikime për pozicionin e frikësuesit të ujkut gjatë natës, por më shumë vullnetarë do të nevojiten për punën, tha Germanier.

Dhjetë tufa janë vërejtur kohët e fundit në Zvicër: shtatë në Graubünden, dy në Valais (rajonet Val d’Anniviers dhe Chablais Valais) dhe një në kantonin Vaud (rajoni Marchairuz), përcjell tutje albinfo.ch.

Ujqit e vetmuar enden në kantonet e Fribourg, Ticino, Schwyz, St. Gallen, Solothurn dhe Gjenevë. Popullsia totale vlerësohet midis 80 dhe 100.

Reklama