Ky është Rifat Latifi, ministri i ri i Shëndetësisë

Rifat Latifi është ministër i ri i Shëndetësisë në Kosovë. Atë e emëroi në këtë detyrë sot shefi i qeverisë, Albin Kurti.

Dr. Rifat Latifi është shef i Kirurgjisë së Përgjithshme në Qendrën Mjekësore Westchester në New York, profesor në Universitetin e Arizonës, anëtar i Kolegjit Amerikan të Kirurgëve dhe Kolegjit Ndërkombëtar të Kirurgëve, kryetar themelues i Kolegjit të Kirurgëve të Kosovës, që nga dhjetori i vitit 2018.

Prof. Latifi, është krijues dhe implementues i Programit të Telemjekësisë në Kosovë dhe Shqipëri, program ky i financuar nga USAID.

Para se të transferohej në Nju Jork, ai ishte profesor i kirurgjisë në Universitetin e Arizonës në Tucson, Arizona. Nga janari 2011 deri në janar 2014, ai ishte i vendosur në Doha, Katar, ku ishte Drejtor i Traumës në Qendrën e Traumës në Spitalin e Përgjithshëm Hamad.

Qendra e Traumës në Doha është e vetmja qendër e traumës e Nivelit I në Katar dhe aspiron të certifikohet zyrtarisht nga Komiteti i Kolegjit Amerikan të Kirurgëve për Traumën dhe, në fakt, priti një vizitë nga anëtarët e komitetit që udhëtuan në Katar në mars 2013.

Dr. Latifi ka ndihmuar në krijimin dhe udhëheqjen e një Qendre premierë të Traumës—e cila tani ka fituar një reputacion kombëtar, rajonal dhe ndërkombëtar për reduktimin e ndjeshëm të vdekshmërisë dhe sëmundshmërisë dhe për kërkimin e traumës. Si e tillë, Qendra e Traumës në Doha është bërë një shembull i një qendre jashtëzakonisht të suksesshme të traumës, e respektuar gjerësisht në Lindjen e Mesme dhe më gjerë. Dr. Latifi mbikëqyri një fakultet prej 32 kirurgësh, anesteziologësh dhe specialistësh të kujdesit kritik.

Përveç shkencës së tij kirurgjikale, Dr. Latifi është i përkushtuar me pasion në përmirësimin e kujdesit shëndetësor – veçanërisht duke ndihmuar në krijimin e sistemeve të traumës së bashku me programet e telemjekësisë dhe shëndetit elektronik – në rajonet rurale dhe vendet e pazhvilluara, veçanërisht ato që shërohen nga konfliktet, fatkeqësitë, si dhe si vende dhe territore të largëta si kombet ishullore. Ai ka krijuar programin e parë të teletraumës dhe teleprezencës në Arizona (Southern Arizona Telemedicine and Telepresence (SATT). Ai është themelues dhe president i një organizate jofitimprurëse, International Virtual E-Hospital (www.iveh.org).

Për vite me radhë ai mbikëqyri një ekip prej 3 programesh kombëtare të telemjekësisë, në Evropë (Kosovë dhe Shqipëri) dhe Cape Verde (Afrikë) dhe punon me qeveri të ndryshme për të filluar ngritjen e qendrave të telemjekësisë dhe traumës në afërsi. e ardhmja në Afrikën Lindore, Azinë Juglindore, Lindjen e Mesme dhe në Ballkan. Të 3 programet e telemjekësisë janë bërë modele se si të përmirësohen shërbimet mjekësore në zonat me burime të ulëta.

Prof. Latifi ka botuar 9 libra për mjekësinë dhe është autor i mbi 350 artikujve shkencorë.

Ai ka kryer specializimin në Kirurgji të Përgjithshme, një vit në Klinikën e Klivelandit, e pastaj në Universitetin Yale, që të dy këto institucione, nga më të mirat në botë.

Specializimin e dytë në Traumatologji të përgjithshme dhe reanimacion, e mbaron në New York College of Medicine.

Pas specializimeve, shkon në Richmond, Virxhinia për një kohë të shkurtër, por do të përfundonte shumë shpejt në Tucson, Arizona.

Në vitin 2009, Latifi ishte emëruar këshilltar për shëndetësi nga kryeministri i atëhershëm, Hashim Thaçi.

Reklama