Hahn: Zgjidhja e konfliktit Kosovë – Serbi është prioritet i BE-së, Gjermania po përkrahë fuqishëm liberalizimin e vizave

epa04424416 EU Commissioner-designate for European Neighbourhood Policy and enlargement negotiations, Johannes Hahn from Austria attends a hearing by the Committee on Foreign Affairs, at the European Parliament in Brussels, Belgium, 30 September 2014. The European Parliament has started quizzing the 27 men and women who have been picked to serve in the new European Commission. The hearings are due to last at least three hours each. EPA/JULIEN WARNAND

Komisari i BE për Zgjerim, Johannes Hahn ka thënë se prioritet i komunitetit evropian është zgjidhja e konfliktit në mes të Kosovës dhe Serbisë. Sipas tij kjo do ti bënte mirë gjithë Ballkanit në ruajtjen e stabilitetit.

STANDARD: A shihni vullnet politik për përfundimin e një marrëveshjeje mes Serbisë dhe Kosovës?

Hahn: Patjetër e shoh atë në Serbi, por edhe në Kosovë, dhe shpresoj se kushtet për përparim do të krijohen në Kosovë pas zgjedhjeve të reja të mundshme në vjeshtë. Zgjidhja e këtij konflikti është një prioritet i bashkësisë ndërkombëtare.

STANDARD: Austria gjithashtu bllokoi atë që ka të bëjë me Ballkanin. Kështu, Ministria e Punëve të Brendshme ishte kundër liberalizimit të vizave, megjithëse Kosova plotësoi të gjitha kushtet. A ka ndonjë mundësi tani me qeverinë e re pa Herbert Kickl?

Hahn: Në Austri, nuk e di se cili është statusi i fundit në lidhje me liberalizimin e vizave të Kosovës. Mund të theksoj vetëm se qeveria austriake është krejtësisht një nga mbështetësit më të mëdhenj të perspektivës evropiane të Ballkanit Perëndimor. Gjermania tashmë ka ndryshuar qëndrimin e saj në lidhje me Kosovën, Ministri i Brendshëm gjerman Horst Seehofer është shumë në favor të liberalizimit të vizave të vendit. Sepse procedura që Gjermania tani ka të bëjë me kosovarët është shumë më e shtrenjtë dhe më e shtrenjtë sesa regjimi pa viza.

Hahn: Është një çështje e kredibilitetit tonë që edhe ju jeni në përputhje me atë që keni rënë dakord me një partner. Në rastin e Kosovës, kishte 94 kushte dhe këto u vendosën unanimisht nga shtetet anëtare të BE. Kushtet nuk e shpikën komisionin. Pra, parimi im është që nëse vendet kandidate dhe vendet partnere të dorëzojnë, BE duhet të japë gjithashtu.

STANDARD: Por atëherë shtetet anëtare nuk i përmbahen marrëveshjeve.

Hahn: Po, kështu është ashtu. Dhe ky është një problem themelor. Disa qartë besojnë në kohën kur diçka është dakord: kjo nuk ndodh gjithsesi. Duhet gjithashtu të thuhet se kosovarët fillimisht hezituan për dy vjet e gjysmë për të përmbushur kushtet. Tani që i kanë plotësuar ata, ata janë të padurueshëm – në njëfarë mënyre me të drejtë. Por, tashmë kishte ndërtuar një humor negativ në Këshill. Dhe, në thelb, si rezultat i politikës së shtrënguar të migracionit për çështjen e liberalizimit të vizave, është zhvilluar një qëndrim më i ashpër që nuk ishte i pranishëm në masën që ne kemi filluar këto procese. Ne kemi përdorur varje dhe mbytje për të sjellë liberalizimin e vizave për Ukrainën dhe Gjeorgjinë. Kjo tashmë ka përfituar dy milionë ukrainas. Dhe kjo është një gjë e mirë.

Reklama