Gjermanët japin mesazh të qartë: S’është koha për president, por për formim të Qeverisë

Peter Beyer dhe Christian Schmidt, deputetët e Bundestagut gjerman, kanë mbajtur konferencë për media ku kanë folur lidhur me takimet që kanë pasur me Vetëvendosjen dhe LDK-në sa i përket marrëveshjes së koalicionit

Deputeti i CSU-së që është partnere e CDU-së, Christian Schmidt, tha se gjatë bisedimeve me dy partitë është befasuar me programin 30-faqësh të tyre lidhur me programin qeverisës.

“Na ka surprizuar marrëveshja 30-faqëshe e tyre për programin qeverisës në substancën e detajeve”, tha ai.

Schmidt, ndërkaq, ka dërguar një mesazh të qartë për LDK-në, e cila po insiston në pozitën e presidentit, duke thënë qartë se “tash për tash nuk është koha që të zgjidhet presidenti por të formohet qeveria”. Ndaj kësaj ka reaguar edhe Peter Beyer duke e aprovuar me fjalën “saktësisht”.

Dy deputetët e Bundestagut gjerman deklaruan se kanë parë vullnet politik nga dy partitë që të formojnë qeverinë sa më parë.

“Dy partitë kanë vullnet për një qeverisje të përbashkët dhe ata duhet të caktojnë një datë dhe të përfundojnë marrëveshjen. Ata duhet të gjejnë një zgjidhje”, u shprehën dy deputetët.

Sipas deputeti Peter Beyer, nëse ka vullnet atëherë palët nuk duhet të ngecin në detaje teknike.

Beyer ka thënë se palët që thërrasin njëra-tjetrën për një takim dhe të përfundojnë marrëveshjen për bashkëqeverisje.

“Nëse është ky vullnet politik mes dy partive për të formuar qeverinë për të mirën e qytetarëve të Kosovës atëherë nuk duhet të ngecin në detaje teknike dhe duhet t’i besojnë njëra-tjetrës. Thirrni njëra-tjetrën caktojeni një datë të bisedimeve dhe përfundoni marrëveshjen e koalicionit”, ka shtuar tutje Beyer.

Reklama